SKB u 2023. povećao neto dobit za četvrtin

Bez autora
Mar 19 2024

Bankarska grupa SKB, koja je u vlasništvu mađarskog OTP-a, u 2023. godini ostvarila je 76,5 milijuna eura čiste dobiti, što je 25,3 posto više nego prethodne godine.

Na rezultat su uvelike utjecali visoki prihodi od kamata kao posljedica povoljnog kretanja tržišnih kamatnih stopa, priopćeno je iz SKB-a, koji je u razdoblju pripajanja Novoj KBM.

Operativna dobit SKB grupe s gotovo 1000 zaposlenih u 2023. porasla je za 23,5 posto na 93,4 milijuna eura, a izuzmemo li prošlogodišnje troškove vezane uz očekivano pripajanje SKB grupe Novoj KBM-u u okviru OTP grupe, rast iznosio čak 38,5%.

SKB grupa, koju uz SKB banku čine tvrtke kćeri SKB Leasing i SKB Leasing Select, lani je ostvarila 182 milijuna eura čistih prihoda, što je 38,5 posto više nego godinu prije. Rastu su najviše pridonijeli neto kamatni prihodi koji su porasli za 64,1 posto. U međuvremenu su se neto provizije SKB Grupe smanjile, uglavnom zbog ukidanja depozitnih naknada i nižih prihoda kao rezultat slabije kreditne aktivnosti.

Kako objašnjavaju u SKB-u, rast kamatnih stopa na kredite i nestabilno gospodarsko okruženje prošle godine utjecali su na manju potražnju za kreditima, što je smanjilo i njihov kreditni portfelj. Najviše su smanjeni krediti nefinancijskim društvima, dok su krediti stanovništvu ostali na sličnoj razini kao i prethodne godine.

Operativni troškovi grupe lani su porasli za 21,4 posto na 87 milijuna eura. Tom rastu najviše su pridonijeli viši troškovi rada jer je SKB grupa uskladila plaće i naknade za topli obrok zbog rastuće inflacije te, u svjetlu očekivanog pripajanja Novoj KBM, ujednačila određena nagrađivanja zaposlenika za uspješnost poslovanja, napisali su.

SKB grupa je u 2023. iskazala rashode od dva milijuna eura od umanjenja vrijednosti i rezervacija, dok ih je prethodne godine otpušteno za 15,9 milijuna eura. Udio loših ulaganja SKB Grupe u 2023. godini iznosio je 1,33 posto. Pokrivenost loših ulaganja rezervacijama ostaje na visokoj razini, a kvaliteta portfelja SKB grupe također je i dalje dobra, uvjeravaju u banci.

Stopa adekvatnosti kapitala porasla je sa 16,92 posto na 21,27 posto u 12 mjeseci do kraja 2023. godine.

Mađarska bankarska grupa OTP kupila je 2019. SKB banku, a početkom veljače prošle godine uspješno je završila i akviziciju Nove KBM. Dvije slovenske banke, prva iz Ljubljane i druga iz Maribora, spojit će se pod okrilje suvlasnika OTP-a, očekuje se ove jeseni.

OTP grupa je u 2023. godini ostvarila prilagođenu konsolidiranu dobit od 2,6 milijardi eura, što je 74 posto više nego prethodne godine. Adekvatnost kapitala iznosila je 18,9 posto.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik